• delivery

Доставка и връщане

 

I. Доставка

Доставкта се извършва от куриерски фирми - ЕКОНТ и СПИДИ  до всяка точка на България. Цената на доставка е по тарифи  на фирмата доставчик и не е обвързана с населеното място, до което се доставя.

Бомидас ЕООД не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато ползвателят е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес.

Клиентът трябва да прегледа стоката в момента на доставката и предаването й от Доставчика и ако стоката не съответства на поръчката, да уведоми за това незабавно Доставчика.

Клиентът и Доставчикът удостоверяват обстоятелствата  писмено в момента на доставката чрез саморъчен подпис.

Ако Клиентът не уведоми Доставчика , стоката се смята за одобрена като съответстваща на изискванията, освен за скрити недостатъци. За Клиенти, имащи качеството потребител по смисъла на Закона за защита на потребителите, се прилагат разпоредбите и сроковете, регламентирани в Закона за защита на потребителите.

Поръчки и доставки до чужбина:

Можете да направите запитване  в сайта, като въведете държава и точен адрес и на посочения от вас e-mail ще изпратим необходимата информация за доставката.

 

II. Срок на доставка

Сроковете за доставка на поръчани чрез онлайн магазина  За стоки поръчани до 14 часа българско време - 48 часа, считано от деня следващ деня в който е направена поръчката.


 За стоки поръчани след 14 часа българско време - 72 часа, считано от деня следващ деня в който е направена поръчката.

 Всички разходи по доставката и наложения платеж са за сметка на Клиента.

Стоки не се доставят в почивни дни и официални празници.

Посочените срокове се прилагат доколкото не противоречат на сроковете за доставка, прилагани от съответния куриер.

 


III. Условия за връщане на закупената стока

Съгласно ЗЗП, Вие имате право да върнете закупената стока в 14 - дневен срок от получаването ѝ . Ако желаете да върнете продукти те трябва да бъдат неизползвани в оригинална опаковка /поради спецификата на стоката не всяка е поставена в опаковка на производителя/ със запазен търговски вид.

Разходите по връщане на стока са за сметка клиента.

При констатация на дефектен продукт, МАГАЗИНА се ангажира той да бъде подменен с нов като транспортните  разходи по получаване и връщане на стоката са за сметка на МАГАЗИНА.

При нарушения във външния вид на стоката възникнали при транспорта е необходимо да се обърнете към куриера за протокол за увредена пратка.